Żurek

Żurek wielkanocny to tradycyjna część świątecznego obiadu. Wypróbuj przepis na doskonały żurek z jajkiem.

Składniki:

Reklama

- 0,5 l zakwasu,
- 1 cebula,
- 15 dag wędzonego boczku,
- 200 ml śmietany,
- sól, pieprz,
- listek laurowy,
- majeranek,
- 1,2 lt wody,
- 3 jajka,
- olej do smażenia Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, boczek pokroić w grubszą kostkę. Na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę, dodać boczek i jeszcze chwilę smażyć. Zalać wodą, dodać listek laurowy, majeranek, lekko przyprawić. Gotować 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać zakwas, doprowadzić do wrzenia, zdjąć, ewentualnie jeszcze raz doprawić. Podawać z cząstkami jajka. Czas przygotowania 1 h. 15 min. Przepis na 6 osób.

Dowiedz się więcej na temat: Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | zupa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje