Żurek na serwatce

Gotowy raz-dwa, bez robienia zakwasu.

Składniki:

●włoszczyzna

Reklama

●500 g boczku wędzonego

●liść laurowy

●2 ziarenka ziela angielskiego

●litr serwatki

●2 łyżki grubo mielonej mąki żytniej

●sól, majeranek

●2 ząbki czosnku

●1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany

●6 jajek ugotowanych na twardo

●200 g kiełbasy białej

●6 niedużych, okrągłych chlebków

●rzeżucha

Przygotowanie:

1. Z warzyw, boczku i przypraw, zalanych ok. 1,5 l wody, ugotuj wywar, przecedź. Serwatkę rozmieszaj na gładko z mąką. Wlej do ciepłego wywaru (nie może się gotować). Wymieszaj. Dodaj roztarty z solą czosnek. Mieszając, powoli ugotuj. Dopraw majerankiem. Zabiel i już nie gotuj.

2. Wlej do wydrążonych, opieczonych chlebków. Podaj z kiełbasą, jajkami i rzeżuchą.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje