Reklama

Jak ubić pianę z białek?

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Ta z pozoru prosta czynność potrafi sprawić sporo kłopotów.

Zdjęcie

Pianę możesz ubic za pomocą robota kuchennego lup trzepaczki /Smacznego
Pianę możesz ubic za pomocą robota kuchennego lup trzepaczki
/Smacznego

 

1.       W czym?

Metalowe, szklane lub porcelanowe miski będą odpowiednie do ubijania piany. Unikaj naczyń plastikowych.  Miska powinna być czysta i sucha  (nie może być tłusta). Piana z białek doskonale ubija się w naczyniach miedzianych, należy ją jednak szybko przełożyć zaraz po ubiciu.

Reklama

2.       Jajka

Białka z jajek w temperaturze pokojowej ubijają się szybciej. Należy  dokładnie oddzielić  białka od żółtek, jeśli żółtko dostanie się do białka, piana nie ubije się.

 

3.       Dodatki

Odrobina octu (a także cytryny, kwasku cytrynowego lub rzadko w Polsce stosowanego wodorowinianu potasu) stabilizuje białko i ułatwia ubijanie piany.

Woda - niektóre przepisy zalecają niewielki dodatek wody, aby zwiększyć objętość piany. Wody należy dodawać ostrożnie - zbyt duża ilość sprawi, że piana się nie ubije. Piana z wodą jest słabsza od piany z samych białek.

Cukier -  jeśli wg przepisu  pianę ubija się z cukrem,  należy najpierw nieco ubić pianę (nie dosypywać przed ubijaniem), a następnie stopniowo, ostrożnie dodawać cukier. W taki sam sposób postępuje się w przypadku piany ubijanej z budyniem lub kisielem.

Tłuszcz - nawet najmniejszy dodatek tłuszczu sprawi, że piana się nie ubije.

Sól - chociaż wiele przepisów zaleca dodawanie odrobiny soli do białek, to w rzeczywistości sól destabilizuje pianę i lepiej dodać ją do suchych składników.

4.       Proces ubijania

Piane można ubijać za pomocą robota kuchennego lub trzepaczki. Należy zwracać uwagę na stopień ubicia wymagany w przepisie. Nie zawsze wymagana jest piana ubita na sztywno (piana ubita na sztywno nie wypadnie z miski nawet jeśli obrócimy ja do góry nogami).  Zbyt długie upijanie sprawi, że piana opadnie.

5.       Co z ubitą pianą?

Ubitą pianę należy użyć jak najszybciej, zanim pęcherzyki powietrza popękają i piana podejdzie płynem. Z pianą należy postępować ostrożnie - delikatnie nakładamy,  mieszamy.

IG

Zdjęcie

Cukier należy dosypywać stopniowo /© Bauer
Cukier należy dosypywać stopniowo
/© Bauer

Zdjęcie

Dobrze ubita piana "daje się pokroić" tzn. po cięciu nożem zostaje ślad /© Bauer
Dobrze ubita piana "daje się pokroić" tzn. po cięciu nożem zostaje ślad
/© Bauer

IG

Artykuł pochodzi z kategorii: Kuchnia od podstaw

REKLAMA

Więcej na temat:piana | bicie piany

Zobacz również

Reklama

Skomentuj artykuł: Jak ubić pianę z białek?

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7152

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

DBAMY O JAKOŚĆ! WYROŻNIJ ZA 1,23 PLN

Koszt całkowity SMS 1,23 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze: 53,

przeczytane przez: 377 osób Dodaj komentarz

Reklama

Reklama