× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Jak ubić pianę z białek?

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Ta z pozoru prosta czynność potrafi sprawić sporo kłopotów.

Zdjęcie

Pianę możesz ubic za pomocą robota kuchennego lup trzepaczki /Smacznego
Pianę możesz ubic za pomocą robota kuchennego lup trzepaczki
/Smacznego

 

1.       W czym?

Metalowe, szklane lub porcelanowe miski będą odpowiednie do ubijania piany. Unikaj naczyń plastikowych.  Miska powinna być czysta i sucha  (nie może być tłusta). Piana z białek doskonale ubija się w naczyniach miedzianych, należy ją jednak szybko przełożyć zaraz po ubiciu.

Reklama

2.       Jajka

Białka z jajek w temperaturze pokojowej ubijają się szybciej. Należy  dokładnie oddzielić  białka od żółtek, jeśli żółtko dostanie się do białka, piana nie ubije się.

 

3.       Dodatki

Odrobina octu (a także cytryny, kwasku cytrynowego lub rzadko w Polsce stosowanego wodorowinianu potasu) stabilizuje białko i ułatwia ubijanie piany.

Woda - niektóre przepisy zalecają niewielki dodatek wody, aby zwiększyć objętość piany. Wody należy dodawać ostrożnie - zbyt duża ilość sprawi, że piana się nie ubije. Piana z wodą jest słabsza od piany z samych białek.

Cukier -  jeśli wg przepisu  pianę ubija się z cukrem,  należy najpierw nieco ubić pianę (nie dosypywać przed ubijaniem), a następnie stopniowo, ostrożnie dodawać cukier. W taki sam sposób postępuje się w przypadku piany ubijanej z budyniem lub kisielem.

Tłuszcz - nawet najmniejszy dodatek tłuszczu sprawi, że piana się nie ubije.

Sól - chociaż wiele przepisów zaleca dodawanie odrobiny soli do białek, to w rzeczywistości sól destabilizuje pianę i lepiej dodać ją do suchych składników.

4.       Proces ubijania

Piane można ubijać za pomocą robota kuchennego lub trzepaczki. Należy zwracać uwagę na stopień ubicia wymagany w przepisie. Nie zawsze wymagana jest piana ubita na sztywno (piana ubita na sztywno nie wypadnie z miski nawet jeśli obrócimy ja do góry nogami).  Zbyt długie upijanie sprawi, że piana opadnie.

5.       Co z ubitą pianą?

Ubitą pianę należy użyć jak najszybciej, zanim pęcherzyki powietrza popękają i piana podejdzie płynem. Z pianą należy postępować ostrożnie - delikatnie nakładamy,  mieszamy.

IG

Zdjęcie

Cukier należy dosypywać stopniowo /© Bauer
Cukier należy dosypywać stopniowo
/© Bauer

Zdjęcie

Dobrze ubita piana "daje się pokroić" tzn. po cięciu nożem zostaje ślad /© Bauer
Dobrze ubita piana "daje się pokroić" tzn. po cięciu nożem zostaje ślad
/© Bauer

IG

Artykuł pochodzi z kategorii: Kuchnia od podstaw

Więcej na temat:piana | bicie piany

Zobacz również

Reklama

Skomentuj artykuł: Jak ubić pianę z białek?

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

70040

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 0,62 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze (53)

Dodaj komentarz
Prowokator78

Obojętny Prowokator78 -

W życiu trze­ba mieć ja­ja- po­wie­działa ku­ra do koguta...

OOO matko

~OOO matko -

''Białka z jajek w temperaturze pokojowej ubijają się szybciej.'' bzdura naczynie oraz JAJKA powinny być prosto z lodówki ochłodzone tylko takie ubiją się dobrze ; / tak samo jak ktoś zauważył zdjęcie nie pasuje do opisu ponieważ ubite białka są w naczyniu plastikowym ;/ kto to pisał ??? ja się pytam , na pewno NIE DZIENNIKARZ ;D

Załączniki:
ajka

~ajka -

Ja tu widzę pianę ubitąw plastykowym pojemniku.

Mika

~Mika -

Coś tu się nie zgadza. Moim zdaniem jeśli należy unikać plastikowych naczyń to chyba ubijane białko nie powinno być pokazane w naczyniu plastikowym, bo w takim razie po co te dobre rady.

gniewoslaw

Obojętny gniewoslaw -

Najlepiej zrobi to mężczyzna ;)

Załączniki:
dfgh

~dfgh -

Następnym razem przygotujcie poradnik jak nie przypalić wody na herbate hehe.

JASIU

~JASIU -

zależy do czego białko używamy dajemy szczyptę cukru lub szczyptę soli.pozdrawiam.Cukiernik /kwasek dodajemy jak wlejemy ugotowany cukier na 110 stopni i mamy ciepłe lody.też Cukiernik

bbbbbbxltu

~bbbbbbxltu -

Moja mama i ciocie nawet trzepaczki nie używały (a miały trzepaczkę) tylko ubijały białka widelcem na płaskim talerzu. Piana była ubita tak, że mi dawały potrzymać talerz "do góry nogami".

wow

~wow -

Ja mam stary przepis co do ubijania piany, zawsze mi wychodzi....sztywna..a mianowicie do białek dodaje szczypte soli, jak piana się ubije na sztywno, wówczas dodaję stopniowo cukier, , jest taka sztywna , jak " wacek" w czasie stosunku,.;)) no wiem śmiejecie się, ale to ..prawda

julia1968

Obojętny julia1968 -

Ale macie problemy.Spytajcie moze ktora z kobiet nie potrafi ubic piany z bialek.Obawiam sie,ze takiej nie znajdziecie.

Reklama