Chrupiące udka kurczaka

Przekąska, którą uwielbiają wszyscy.

Składniki na 20 porcji:

  • 20 udek kurzych, tzw. pałek
  • 4 szklanki grubo zmielonej bułki tartej
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • 100 g masła

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Półkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

2 W dużej misce wymieszaj bułkę tartą, paprykę, czosnek, pieprz i sól. Posmaruj udka masłem i obtocz w bułce z przyprawami. Dociśnij dłonią panierkę.

3. Ułóż udka kurczaka na przygotowanej półce. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut, po czym obróć je i piecz kolejne 20 minut. Upieczone udka powinny być rumiane i chrupiące (jeśli są duże, lepiej piec je kilka minut dłużej). Przełóż do naczynia i przykryj, najlepiej tylko ściereczką, aby nie straciły chrupkości. Podawaj na ciepło lub zimno, ze świeżymi ziołami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje