Jajka nadziewane

Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż.

Składniki na 5-6 porcji:

Reklama

Jajka:

  • 5-6 jaj
  • 10-15 dag szynki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz

Sos tatarski:

  • 1 słoik majonezu
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1/2 słoika groszku zielonego
  • 1 słoik pieczarek marynowanych
  • natka lub szczypiorek

Sposób przygotowania:


1. Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż. Wybrać żółtka i zemleć je z szynką, dodać śmietanę, sól, pieprz. Wymieszać i doprawić. Białka wypełnić masą, ułożyć na półmisku.

2. Obrane ogórki i pieczarki pokroić w kostkę, dodać groszek, majonez i wymieszać. Doprawić. Dla uzyskania ostrości można dodać odrobinę musztardy. Dla złagodzenia smaku - kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Sosem polać jaja, posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje