Koreczki w zalewie piwno-czekoladowej

Czekolada i piwo? Takie połączenie wydaje się ryzykowne, ale zdaniem Piotra Pilichowskiego, uczestnika III edycji "MasterChefa", może przynieść smaczny rezultat. Oto jego przepis na wytrawne koreczki w zalewie piwno-czekoladowej.

Do przygotowania wytrawnych koreczków w zalewie piwno-czekoladowej, potrzebujemy: tabliczki gorzkiej czekolady, pół szklanki piwa typu ciemny lager, łyżki cukru pudru, kiści winogron bez pestek, sera gorgonzola i 400 g orzechów włoskich.

Reklama

Zakupy zrobione. Co dalej?  - W kąpieli wodnej przygotowujemy sos czekoladowo-piwny. Do rondla dodajemy czekoladę, cukier puder i piwo. Podgrzewamy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na patelni prażymy orzechy włoskie - objaśnia Piotr Pilichowski, uczestnik III edycji "MasterChefa".

Ser gorgonzola kroimy w kostkę. Na wykałaczkę nakładamy kolejno: kostkę sera gorgonzola, orzech i winogrono. Całość zanurzamy w masie czekoladowo-piwnej. Wcześniej przygotujmy sobie tacę wyłożoną papierem do pieczenia, na którą odkładane będą nasze koreczki.

I ostatnia wskazówka kucharza:  -Zanurzone w czekoladowo-piwnej masie koreczki odkładamy do lodówki aż do momentu zastygnięcia czekolady.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje