Tacos z mango i wołowiną

Wymieszaj składniki sałatki, posól i odstaw do lodówki.

Składniki:

Reklama

Surówka:

  • 1 duże mango bez skóry i pestki
  • 1/2 filiżanki ananasa pokrojonego w kostkę
  • 1/2 filiżanki posiekanej czerwonej cebuli
  • 3 rzodkiewki pokrojone na plasterki
  • 1/3 filiżanki posiekanych listków kolendry
  • 2/3 filiżanki posiekanej czerwonej kapusty
  • 1 i 1/2 łyżki soku z limonki
  • 1/4 łyżeczki cukru sól

Nadzienie: 

  • 1 łyżka oleju
  • 4 posiekane szalotki
  • 1 posiekana żółta cebulka
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • kilka kropel ostrego sosu chili
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego (mielonego)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 600 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 placków do tacos

Sposób przygotowania:


Wymieszaj składniki sałatki, posól i odstaw do lodówki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć szalotki, cebulę i chili. Poczekaj aż cebula się zeszkli, przemieszaj, dodaj paprykę, ziele angielskie, curry, tymianek, przemieszaj. Wrzuć wołowinę, wymieszaj. Gdy mięso nabierze brązowego koloru, dodaj trochę wody (powinna zakryć mięso), sól, pieprz i cukier. Duś 25-30 minut. Dopraw solą i pieprzem. Placki podgrzej w rozgrzanym piekarniku, na każdy nałóż farsz mięsny oraz sałatkę i podawaj.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje