Wątróbki drobiowe z orzechami włoskimi

Wykwintna przystawka.

Składniki:

  •  200 g wątróbek drobiowych
  • łyżka sklarowanego masła
  • 6 łyżek portweinu
  • 50 g śmietany kremówki
  • 150 g masła
  • sól, pieprz
  • 100-200 g orzechów włoskich
  • 50 g szalotek
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • cukier
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  •  100 g roszponki
  • ¼ główki endywii

 Przygotowanie:

Reklama

 Wątróbki smażyć na sklarowanym maśle przez 5 minut, zalać portweinem i gotować, aż płyn się zredukuje. Wątróbki zmiksować ze śmietaną i przetrzeć przez sito. Masło ubić za pomocą robota kuchennego na kremową masę, po łyżeczce dodawać wątróbkę. Doprawić solą i pieprzem. Masę umieścić w foremce i odstawić w chłodne miejsce na min. 3 godziny. Orzechy posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Lekko posolić.  Dwoma łyżkami wycinać z masy zgrabne kawałki, obtaczać w orzechach.

Sałaty potargać, dodać pokrojone szalotki, zalać sosem z octu i oleju, doprawionym solą, pieprzem i cukrem.

Mus z wątróbki podawać z sałatką. Dekorować skarmelizowanym plasterkiem jabłka.


Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje