Ziarnisty chleb kukurydziany

Pyszny chlebek, który przygotujesz w domu.

Składniki:

Reklama

- 50 g miękkiego masła,
- 1 jajko,
- 125 g mąki kukurydzianej,
- 50 g mąki pszennej (typ 550),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczki szafranu,
- 125 ml wody,
- 125ml mleka,
- 150 g zimnego,
- ugotowanego ryżu,
- masło do natłuszczenia formy

Przygotowanie:

1. Masło spienić z jajkiem. Oba gatunki mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i dodać sól.
2. Szafran rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Resztę wody dobrze wymieszać z mlekiem i rozpuszczonym szafranem.
3. Mieszaninę jajka z masłem i płyn z szafranem wlać do mąki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec ryż.
4. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 st. C (termoobieg 180 st. C, pokrętło gazu 3). Posmarować masłem małą, prostokątną formę, włożyć ciasto i piec około 30 minut.
5. Gotowy chleb natychmiast wyjąć z formy i wystudzić. Wskazówka To idealny chleb dla małego gospodarstwa domowego, ale również na wypadek niespodziewanej wizyty. Szybki do zrobienia i upieczenia, pozwala ponadto zużytkować pozostały z poprzedniego posiłku ryż. Doskonale nadaje się do pikantnie przyprawionych potraw z warzyw i sałat rozmaitego rodzaju.
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie 30 minut
Automat do pieczenia chleba
Program: standardowy szybki, wielkość: M, stopień zrumienienia: średni

Przepis pochodzi z książki "Pieczenie chleba w domu"

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje