Składniki na 4 porcje: - pół małego arbuza (800-900 g), - 2 jajka, - 100g cukru, - 0,25 l. wytrawnego szampana, - łyżeczka mąki ziemniaczanej, - 2 łyżki soku z cytryny, - skórka starta z połówki cytryny, - mięta, skórka cytrynowa, kawałki arbuza do dekoracji Przygotowanie: Połówkę arbuza pokroić wzdłuż na cztery części. Odciąć skórkę, miąższ ułożyć na skórce i pokroić na wygodne do jedzenia kawałki. Tak przygotowane kawałki arbuza ułożyć na talerzykach. Jajka, cukier, szampana, mąkę ziemniaczaną sok i skórkę z cytryny włożyć do wysokiego garna i ubijać za pomocą robota kuchennego. Ciągle ubijając podgrzewać, aż do uzyskania kremowej masy. Przełożyć z garnka do miski i ostudzić. Szampańskie zabajone nakładać na kawałki arbuza. Dekorować miętą, skórką z cytryny i kawałkami arbuza. Czas przygotowania: 20 minut Jedna porcja zawiera: 960 kJ/229 kcal