Kolorowe risotto

Proste i smaczne danie.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 30 dag ryżu,
- 6 suszonych pomidorów w oliwie,
- 20 dag szynki,
- 10 dag mrożonego groszku,
- 1 cebula,
- 2 papryki,
- 7 nitek szafranu (ew. kurkuma),
- 30 ml białego wina,
- 3,5 szkl. bulionu warzywnego,
- 40 dag żółtego sera,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka masła,
- pół pęczka posiekanej natki

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz, posiekaj. Papryki przetnij wzdłuż, oczyść z pestek. Strąki opłucz i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Warzywa krótko podsmaż. Wsyp ryż i szarfan (ew. kurkumę), mieszając smaż minutę.
2. Do ryżu wlej wino, wymieszaj, poczekaj, aż wyparuje. Na patelnię z ryżem porcjami wlewaj bulion. Szynkę oraz pomidory potnij w słupki i razem z groszkiem wrzuć na patelnię. Gotuj do miękkości.
3. Tuż przed końcem gotowania, wprost na patelnię grubo zetrzyj ser. Risotto wymieszaj z posiekaną natką. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pierzem. Gotową potrawę przełóż na ogrzane talerze. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.
Porcja zawiera: 565 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas