Naleśniki Suzette
Prosto z Francji.
Składniki na ciasto:
- 90 g mąki
- 3/8 l mleka
- 2 jajka
- Opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka likieru pomarańczowego
- 1 łyżka masła
Na sos:
- 30 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- Sok z 2 pomarańczy
- 5 łyżek likieru pomarańczowego
Oraz:
- 5 łyżek koniaku
Przygotowanie:
Mąkę, mleko i jajka wymieszać, dodać cukier waniliowy, cukier puder i likier pomarańczowy. Ciasto odstawić na 30 minut. Kolejno usmażyć 8 cienkich naleśników.
W żaroodpornej formie roztopić 30 g masła, dodać cukier puder. Wlać sok i likier pomarańczowy. Złożone naleśniki umieścić w sosie. Skropić podgrzanym koniakiem i podpalić. Natychmiast podawać.