× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Pieczeń z szynki

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Aromatyczne pieczeń.

Zdjęcie

Pieczeń z szynki /Wydawnictwo Bauer
Pieczeń z szynki
/Wydawnictwo Bauer
Składniki na 6 porcji:

- szynka myszka (ok. 1,2 kg),

Reklama


- łyżka cukru,
- 1,5 łyżki soli,
- łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu, po kilka goździków ziaren jałowca i ziela angielskiego,
- suszony majeranek,
- 4 jabłka o twardym miąższu, szklanka bulionu,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki czerwonego wina.

Przyrządzanie:

1. Mięso natrzeć solą i cukrem. Pieprz, goździki, jałowiec i ziele angielskie utłuc w moździerzu. Posypać mięso, oprószyć majerankiem. Włożyć do garnka, obciążyć i odstawić na dobę.
2. Nazajutrz mięso lekko opłukać. Ułożyć w natłuszczonej brytfance i piec około 2 godz. w temp. 180 st. C. W trakcie mięso stopniowo polewać bulionem i winem.
3. Jabłka pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do brytfanki z mięsem na 5 min przed końcem pieczenia, oprószyć majerankiem. Gotowe mięso wyjąć, wywar przecedzić, zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości wody. Przyprawić. Podać jako sos.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Smacznego
Więcej na temat:mięso | pieczeń | wieprzowina

Zobacz również

  • Jak wykonać dekorację z czekolady

    Czekolada nie tylko doskonale smakuje, ale jest też wspaniałym plastycznym materiałem. Można z niej wyczarować prawdziwe cudeńka. Wystarczy zrobić... plastyczną czekoladę więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 16

Reklama

Skomentuj artykuł: Pieczeń z szynki

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (3)

Dodaj komentarz
Makrau

~Makrau -

Do Jagody: szynka wychodzi pyszna, i wcale niesucha. Robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzi apetyczna. Do Ciapy: lekko, czyli tak aby nie spłukać wszystkich przypraw.

Jagoda

~Jagoda -

na obiad wiórowatre mięsko. Mięso ,żeby było soczyste piecze się w foli i 30 min przed końcem rozwija się folię ,żeby się zrumieniło

ciapa

~ciapa -

I jak można "lekko opłukać" mięso?

Reklama