Schab z morelami
Składniki: 1,6 schabu bez kości, 15 dag suszonych moreli, 10 dag masła, 1 łyżeczka soli czosnkowej, pół łyżeczki rozmarynu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, cukier, pół łyżeczki mielonego kminku, sól, 1 puszka moreli, 2 łyżki konfitury z moreli, 2 łyżki koniaku, 2-3 łyżki płatków migdałowych.
Ułożyć w żaroodpornej formie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. Piec ok. 90 minut (co 20 minut podlewać mięso połową szklanki gorącej wody). Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć mięso i posmarować je podgrzaną konfiturą wymieszaną z resztą kminku i papryki. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika, dopiec.
Morele z puszki zmiksować. Pozostałe suszone morele pokroić w paseczki. Wywar z pieczeni przecedzić. Dodać koniak oraz zmiksowane i pokrojone morele. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru. Po odkrojeniu 2-3 plastrów pieczeń ułożyć na półmisku. Polać sosem morelowym. Podawać z mieszanką ryżu dzikiego i basmati
Czas przygotowania: około 130 minut