Sernik cytrynowy
Składniki: Na ciasto: szklanka mąki, 10 dag zimnego masła, 4 łyżki cukru, łyżka kakao, żółtko, sól Na masę: 4 jajka, 6 łyżek cukru, 1 kg mielonego twarogu, 2 łyżki miękkiego masła, sok i skórka otarta z jednej cytryny, łyżka mąki ziemniaczanej. Do dekoracji: limonka, opakowanie galaretki cytrynowej, listek mięty.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny na puszystą masę, aż cukier się rozpuści. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj twaróg, masło, skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na spód i piecz godzinę w 180 st. C.
Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw. Limonkę sparz wrzątkiem, osusz i pokrój na cienkie plasterki.
Gdy ciasto wystygnie, wierzch udekoruj plastrami limonki, listkami mięty i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Przygotowanie: 60 minut Porcja: 280 kilokalorii