× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Szarlotka babuni

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Tradycyjny przepis.

Zdjęcie

Szarlotka babuni /Smacznego
Szarlotka babuni
/Smacznego

Składniki na 12 porcji:

- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,

Reklama


- 1 i 1/2 szklanki kaszy manny,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 jabłek, 3 łyżki cukru,
- 1/2 kostki margaryny lub masła.

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wymieszać (nie należy przejmować się tym, że ciasto będzie miało sypką postać). Podzielić je na trzy równe części. Jabłka umyć, obrać, utrzeć na tarce o dużych otworach. Dusić razem z cukrem i ewentualnie cynamonem, jeśli ktoś lubi jego smak, około 10 minut. Na dno formy do ciasta wysmarowanego margaryną lub masłem wsypać pierwszą część ciasta, a na nią pierwszą część jabłek. Następnie znów przysypać to ciastem i jabłkami. Na wierzchu powinna być ostatnia część sypkiego ciasta. Margarynę lub masło schłodzić w lodówce, potem utrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta. Szarlotkę piec około 45 minut w piekarniku o temp. 180 st. C.
Po upieczeniu można posypać ją cukrem pudrem i udekorować. Można podawać ją na ciepło lub na zimno.
1 porcja - 320 kcal
Czas przygotowania: 40 minut

Kalkulator kalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Smacznego
Więcej na temat:szarlotka | ciasta z owocami | jabłka | ciasta

Zobacz również

  • Łosoś à la Daukszewicz

    Plastry łososia, gruba sól morska, koper, folia . Tyle trzeba do przygotowania ulubionego dania Krzysztofa Daukszewicza, który zdradza, jak je przyrządzić. więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 11

Reklama

Skomentuj artykuł: Szarlotka babuni

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz
szarlota

~szarlota -

jest to najlepsza szarlotka swiata!!! bardzo pyszna!!! dziekujemy za przepis i ZDJECIE!! mam tylko jedno pytanie, z czego sa te dwie kuleczki na ciescie ?

Reklama