× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Szparagi w sosie ziołowym

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Składniki: 2 kg białych szparagów, 10 dag masła, 2 jajka, 1-2 łyżeczki cukru, gałązki koperku i natki, po pół pęczka trybuli i szczypiorku, pieprz, 1 mała cebula, sól, 25 dag śmietankowego twarożku, 100 ml mleka, 5 dag śmietany kremówki, 8 cienkich plasterków szynki parmeńskiej.

Zdjęcie

Szparagi /© Panthermedia
Szparagi
/© Panthermedia
Jajka ugotować na twardo (10 minut od zagotowania lekko posolonej wody). Przestudzić, obrać ze skorupek. Białe szparagi opłukać, obrać, odciąć twarde końcówki. Pędy związać w pęczki. W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, masła i szczypty cukru. Szparagi wstawić do garnka główkami do góry. Gotować pod przykryciem 15-20 minut.

Reklama

Jajka na twardo pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Zioła opłukać, osuszyć, posiekać (część zostawić do dekoracji). Twarożek utrzeć z mlekiem i śmietaną, potem wymieszać z jajkami, cebulą i ziołami. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Ugotowane do miękkości szparagi wyjąć, ułożyć na półmisku. Polać przygotowanym sosem. Obok ułożyć plasterki szynki. Danie udekorować ziołami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Życie na gorąco
Więcej na temat:szparagi | warzywa | kuchnia | gotowanie

Zobacz również

  • Omlet ze szpinakiem

    To zielone, pełne witamin i minerałów warzywo, ciągle ma złą opinię. Warto wreszcie ją zmienić i rozsmakować się, w podobno dodającym siły, szpinaku. więcej

Reklama

Skomentuj artykuł: Szparagi w sosie ziołowym

Przejdź do forum »

Twój komentarz może być pierwszy

Piszesz jako Gość

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.

Reklama

Reklama