Składniki: - 250 g ryżu długoziarnistego, - sól, - 300 g grzybów Shitake, - 800 g brokułów, - 400 g marchewki, - 50 g kiełków z fasolki mung, - 1 cebula, - 2 łyżki oleju, - 150 ml bulionu warzywnego (instant), - 4 łyżki sosu sojowego, - 1-2 łyżeczki sosu Sambal Oelek, - pieprz, - ewentualnie kolendra do dekoracji Przygotowanie: Ryż zagotować w 700 ml osolonej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Shitake umyć, odciąć trzony, kapelusze lekko ponacinać nożem. Brokuły umyć podzielić na różyczki. Marchewki umyć, obrać, pokroić w słupki. Kiełki opłukać. Cebulę, obrać i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać w woku, wrzucić cebulę i obsmażać aż się zeszkli, dodać marchewkę i brokuły, smażyć około 5 minut. Dodać grzyby i smażyć dalsze 5 minut. Wmieszać kiełki, wlać bulion i sos sojowy. Gotować jeszcze ok 3 minuty. Doprawić sosem Sambal Oelek, oraz solą i pieprzem. Podawać z ryżem. Można dekorować kolendrą. Czas przygotowania: 50 minut Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal