× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Z gotowego ciasta francuskiego

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Od drobnych przekąsek na eleganckie przyjęcia bo imponujące wystawne dania - mrożone ciasto francuskie pozwala w krótkim czasie przygotować niezwykłe smakołyki nawet osobom, których umiejętności kulinarne są bardzo skromne.

Zdjęcie

Rolada z ciasta francuskiego z nadzieniem kapuściano-ryżowym i sosem holenderskim /Smacznego
Rolada z ciasta francuskiego z nadzieniem kapuściano-ryżowym i sosem holenderskim
/Smacznego

Rolada z ciasta francuskiego z nadzieniem kapuściano-ryżowym i sosem holenderskim

Składniki na 4-6 porcji:

Reklama

- opakowanie ciasta francuskiego (ok. 270g),
- 125 g ryżu basmati,
- sól,
- cebula,
- mała główka kapusty,
- 4 łyżki oleju,
- gałka muszkatołowa,
- 200 g pieczarek,
- 6 gałązek koperku,
- łyżka jasnej bazy do sosów,
- żółtko,
- 3 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, kapustę poszatkować. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, kapustę smażyć w 2 porcjach po 2-3 minuty, doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pieczarki poprzekrawać i obsmażyć na 2 łyżkach oleju na złoty kolor. 2 minuty przed końcem dodać cebulkę. Ryż, kapustę, pieczarki, bazę do sosów i 2/3 posiekanego koperku wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować (na wym. ok 40x23 cm). Nadzienie ułożyć na środku (zostawić wolne brzegi o szerokości ok. 2 cm). Żółtko wymieszać ze śmietaną i posmarować brzegi ciasta. Ciasto zawinąć, założyć brzegi i ponownie posmarować całość żółtkiem ze śmietaną. Ułożyć po przekątnej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 200 st. przez 40-50 minut. Sos holenderski przygotować wg przepisu, który znajduje się tutaj. Sos udekorować resztą posiekanego koperku i serwować do rolady.

Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 2310 kJ/552 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Więcej na temat:ciasto francuskie

Zobacz również

  • Panna cotta - doskonały finał posiłku

    Panna cotta - klasyczny deser włoskiej kuchni można przygotować błyskawicznie i jest doskonałym ukoronowaniem eleganckiego przyjęcia. Deser pochodzi z Piemontu i w ciągu około stu lat stał się... więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 132

Reklama

Skomentuj artykuł: Z gotowego ciasta francuskiego

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

70040

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 0,62 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze (5)

Dodaj komentarz
Aneta

~Aneta -

Kocham dania z ciastem francuskim w roli głównej, sama się kiedyś rzuciłam na zrobienie go własnoręcznie, ale nic z tego nie wyszło, więc kupuję gotowe (np. piekarnia Limaro ma b. dobre). Nie znałam tego przepisu, ja na Gwiazdkę przyrządzam roladę z łososiem i szpinakiem. Ważne, żeby szpinak był dobrze odsączony, bo ciasto się zamoczy i będzie niesmaczne. Łosoś może być w formie zarówno wędzonych plastrów, jak i w kawałku. Polecam :)

a

~a -

dobrze że w tytule łosoś, bo w liście składników go brak ... :)

A..

~A.. -

nie za smaczne :/

ula

~ula -

Gotowe ciasto francuskie to jest już rozwałkowane, a może się mylę. Muszę kupić i wypóbować ten przepis.

Mysza

~Mysza -

fajne i proste

Reklama