× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Smak lata.

Zdjęcie

Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek /Smacznego
Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek
/Smacznego
Składniki:

- 1 kg jarzębiny,

Reklama


- po 1/2 kg jabłek i gruszek,
- 1 kg cukru,
- 1 szklanka wody,
- sok z cytryny

Przygotowanie:

1 kg dorodnej, przebranej jarzębiny (same owoce) sparzyć wrzątkiem, by usunąć z niej cierpki smak goryczki. Gruszki i jabłka - po 1/2 kg - obrać, pokrajać na ćwiartki. Ugotować syrop z 1 kg cukru i 1 szklanki wody, wsypać jarzębinę, pogotować chwilę, dodać jabłka i gruszki, smażyć na małym ogniu, aż dżem uzyska właściwą przejrzystość i konsystencję. Zakwasić sokiem z cytryny, aby utrwalić kolor. Gorący dżem przekładać do słoików, natychmiast zamykać, przykryć kocem do wystygnięcia.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przetwory

Smacznego
Więcej na temat:smak | Dżem | jabłka | gruszki | przetwory | jarzębina

Zobacz również

Reklama

Skomentuj artykuł: Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek

Przejdź do forum »

Twój komentarz może być pierwszy

Piszesz jako Gość

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.

Reklama

Reklama