Dżem z owoców pigwy

Dżem o niezwykłym aromacie.

Składniki na 6 słoików:

Reklama

- 2 kg owoców pigwy,
- 1 kg cukru,
- cukier żelujący

Przygotowanie:

Owoce pigwy umyć. Obrać je ze skórki. Pokroić na kawałki lub utrzeć na tarce o grubszych otworach. Włożyć do garnka, wsypać cukier oraz cukier żelujący. Zagotować na silnym ogniu, potem stopniowo zmniejszać gaz i gotować na słabszym ogniu jeszcze około 15 minut. Do owoców pigwy można dodać jabłka, wiśnie lub inne owoce, według upodobania. Jeśli ktoś nie lubi kwaśnego dżemu (a pigwa jest bardzo kwaśna), powinien użyć więcej cukru. Słoiki umyć i wyparzyć. Osuszyć. Wkładać do nich gorący dżem, zakręcić. Ustawić słoiki do góry dnem do wystudzenia.

<

Dowiedz się więcej na temat: cukier | owoców | Dżem | pigwa | przetwory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje