Kapusta marynowana
Z innymi warzywami.
- 1 kg białej kapusty,
- 10 dag małych czerwonych buraków,
- 1 szklanka octu winnego,
- 1 szklanka przegotowanej wody,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 pęczek natki,
- 5-7 ziarenek pieprzu,
- 1 łyżeczka mielonej papryki,
- 1/2 łyżeczki cukru, łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ocet zagotować z wodą i cukrem, kapustę poszatkować. obrane buraki pokroić w cienkie słupki, a seler naciowy w grube kawałki, Warzywa wymieszać. Ułożyć warstwami w kamiennym garnku. przesypując solą, papryką ziarenkami pieprzu i posiekaną natką. Zalać przestudzonym octem. Przykryć. Zostawić na 2-3 dni w temp, pokojowej. Rozłożyć do słoików, zamknąć.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!