× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Konfitura z jarzębiny

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Recepturę podaje Chef Paul.

Zdjęcie

fot. Chef Paul / 
fot. Chef Paul
Składniki:

- 1 kg owoców jarzębiny,

Reklama


- 1 kg cukru ,

Przygotowanie:

Zdjęcie

fot. Chef Paul / 
fot. Chef Paul
Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce do puszczenia soku, (około 2 tygodnie).
Przesypujemy owoce wraz z cukrem do głębokiej patelni i wlewamy 1/2 litra wrzącej wody.
Smażymy konfitury trzykrotnie.
Dzień pierwszy, smażymy (około 3 godziny) aż odparuje połowa zawartości płynów i odstawiamy.
Dzień drugi, podgrzewamy konfiturę do temperatury wrzenia i uzupełniamy odparowany płyn wrzącą wodą. Smażymy do odparowania połowy płynu (około 2 godziny), konfitura nabierze barwy jasno brązowej.
Dzień trzeci, podgrzewamy konfiturę do temperatury wrzenia i uzupełniamy odparowany płyn wrzącą wodą. Smażymy do odparowania połowy płynu (około 2 godziny), konfitura nabierze barwy ciemno-brązowej a owoce będą lekko przezroczyste.

Nakładamy gorącą konfiturę do słoiczków i pasteryzujemy.
Uwaga: Konfitura, świetnie nadaje się jako główny składnik glazury do dziczyzny.
Smacznego

Artykuł pochodzi z kategorii: Przetwory

Więcej na temat:owoce | konfitura | przetwory

Zobacz również

Reklama

Skomentuj artykuł: Konfitura z jarzębiny

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

70040

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 0,62 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz
;)

~;) -

jarzenine powinno sie zbierc po pierwszych przymrozkach albo przemrozic - traci goryczke , konfiture zrobilam raz- nikt tego nie tknal -ohyda

Reklama