Jak wykorzystać wczorajszy chleb? Najlepsze przepisy!
Smak świeżego chleba nie ma sobie równych, ale co zrobić z pieczywem, które straciło już tę cudowną miękkość i aromat?
To zdarza się w każdym domu. Chleb z poprzedniego dnia jest jeszcze na tyle dobry, że nie chcemy go wyrzucać, ale do kanapek najchętniej użylibyśmy pachnącego pieczywa prosto z piekarni. Co robić w takiej sytuacji? Marnować żywność i pieniądze, wyrzucając dobry chleb, czy katować się jedząc niesmaczne posiłki?
I z takiej, wydawałby się patowej sytuacji, jest wyjście. Chleb, który stracił pierwszą świeżość, można wykorzystać przygotowując pyszne puddingi i zapiekanki. To pozwoli nam zaoszczędzić czas i pieniądze oraz poznać nowe wspaniałe dania.
Zapiekanka z chleba i cukinii z mozzarellą
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 6 kromek chleba
- Sól, pieprz
- 1 pomidor
- 250 g sera mozzarella
- 100 g parmezanu
- 1 żółtko
- 400 g śmietany
Przygotowanie:
Cukinie pokroić w plasterki. Czosnek obrać, rozgnieść. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, obsmażyć kromki wraz ząbkiem czosnku, posolić, zdjąć. Cukinie lekko obsmażyć, oprószyć solą i pieprzem. Pomidora i mozzarellę pokroić w plastry. 75 g parmezanu, żółtko i śmietanę wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Cukinie, kromki, pomidory i mozzarellę układać na przemian w żaroodpornym naczyniu. Polać przygotowaną zalewą i dodać resztę parmezanu. Zapiekać w 225 st. C przez 20 minut.
Zapiekanka z chleba i jabłek
Składniki:
- 80 g rodzynek
- 3 czerstwe bułki
- 3 duże jabłka Elstar
- 100 g śmietany kremówki
- 400 ml mleka
- 4 jajka
- 4 żółtka
- 75 g cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- Cukier puder do posypywania
Przygotowanie:
Rodzynki opłukać. Bułki pokroić na cienkie kromki. Jabłka pokroić na krążki, wyciąć gniazda nasienne. Śmietanę, mleko, jajka, żółtka i cukier wymieszać. Kromki i jabłka układać na przemian w żaroodpornej formie, wlać mleko z jajkami, posypać bułką tartą i rodzynkami. Zapiekać w 150 st. C przez 35-45 minut. Posypać cukrem pudrem
Zapiekanka z makaronu i chleba
Składniki na 4 porcje:
- 2-3 gałązki rozmarynu
- 150 g chleba
- 25 g masła
- 1 cebula
- 500 g filetu z kurczaka
- 2-3 łyżki oleju
- Sól, pieprz, słodka papryka
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 puszki pomidorów
- 125 g koziego sera
- 300 g makaronu (penne)
- 125 g mozzarelli
Przygotowanie:
Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na maśle wraz z pokrojonymi listkami rozmarynu, zdjąć z patelni.
Cebulę pokroić w kostkę, mięso w paseczki. Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć mięso, dodać cebulę. Doprawić solą pieprzem i papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, a po chwili pomidory z puszki. Gotować 5 minut. Wkruszyć ser. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Makaron wymieszać z przygotowanym sosem i nałożyć do żaroodpornej formy. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli i zapiekać w 200 st. C przez 12-15 minut. Dekorować rozmarynem.
Pikantny pudding z chleba
Składniki na 6 porcji:
- Pół bochenka chleba
- 200 g orzechów pecan
- 440 g brązowego cukru
- 150 ml mleka
- Puszka mleka skondensowanego
- 2 łyżeczki tabasco
- 5 jaj
- 50 g masła
- 75 ml Burbona
- Maliny do dekoracji
Przygotowanie:
Chleb pokroić w kostkę. Orzechy posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć. Chleb umieścić w misce, wsypać 220 g brązowego cukru. Mleko, mleko skondensowane, 1.5 łyżeczki tabasco i jajko wyrobić za pomocą robota kuchennego. Wlać do chleba, wymieszać.
Odstawić na 15 minut i wymieszać ponownie, dodać połowę orzechów. Masę nałożyć do formy aluminiowej, wyrównać, posypać pozostałymi orzechami. Skropić tabasco i zapiekać w 175 st. C przez 40-45 minut
Masło stopić, dodać 220 g cukru i whiskey, gotować 4 minuty. Pudding wyjąć z piekarnika, polać sosem, pokroić, podawać udekorowany malinami.
Zapiekanka z chleba i mięsa mielonego
Składniki:
- 250 g pora
- 250 g pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- Sól, pieprz, słodka papryka
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 natki pietruszki
- 30 g masła
- 6 kromek chleba żytniego
- 125 g sera ementaler
- 75 g sera gouda
- 400 g śmietany
- 3 jajka
Przygotowanie:
Pora pokroić w krążki, pieczarki poprzekrawać. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać pora i pieczarki. Czosnek i natkę pietruszki drobno pokroić. Masło (15 g ) rozgrzać na patelni, dodać połowę czosnku i obsmażyć 3 kromki. Ponownie rozgrzać 15 g masła, dodać pozostały czosnek i obsmażyć pozostałe kromki. Posypać natką pietruszki. Ostudzić.
Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Dodać 100 g startego ementalera i 50 g startej goudy.
Kromki pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć nimi żaroodporną formę. Wlać ¼ przygotowanej zalewy, następnie nałożyć mięso mielone. Wlać ¼ zalewy. Nałożyć pozostałe kromki i wlać resztę zalewy. Posypać pozostałym startym serem. Zapiekać w 175 st. C przez ok. 45 minut.
Spaghetti z okruszkami chleba i kurczakiem
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka ze skórą i kością
- Słodka papryka, sól, pieprz
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 100 g chleba ( z poprzedniego dnia)
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1-2 łyżeczki chili w płatkach
- 400 g spaghetti
- Pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka natrzeć solą, pieprzem i papryką. Piec w 200 st. C przez 45-50 minut. Po 20 minutach posmarować olejem.
Chleb rozdrobnić w blenderze. Czosnek drobno posiekać. 3 łyżki oliwy i masło rozgrzać na patelni i przesmażyć pokruszony chleb razem z czosnkiem, dodać chili. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Natkę pietruszki drobno posiekać. Pierś z kurczaka oddzielić od kości i pokroić w paseczki. Przygotowane składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem, podawać.