Pizza z patelni z salami
Nie musisz iść do pizzerii!
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- Pół opakowania suszonych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g zielonej konserwowej papryki
- 150 g salami
- 125 g sera mozzarella
- 100 g sera gouda
- 250 ml sosu pomidorowego
- 2 łyżeczki rozmarynu
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, sól i drożdże umieścić w misce i wymieszać. Dolać 300-325 ml letniej wody i oliwę, wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego. Odstawić na 1,5 h pod przykryciem.
Paprykę osączyć, pokroić w plasterki, salami pokroić w plasterki, mozzarellę w kostkę. Ser Gouda zetrzeć. Żaroodporną patelnię (26-28 cm) natłuścić. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną umieścić na patelni i docisnąć do dna tak, aby powstał placek, posmarować połowa sosu, nałożyć po połowie wszystkich składników, posypać rozmarynem. Najpierw trzymać na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, a następnie wstawić do rozgrzanego do 250 st. C piekarnika na 10 minut. W taki sam sposób przygotować następną pizzę.