Karp po prowansalsku

W ziołach i winie.

Składniki:

- 1 karp,
- sól, pieprz,
- 50 g masła,
- po pół pęczka tymianku, majeranku i rozmarynu,
- 3/8 l wytrawnego wina białego,
- 250 g szalotek,
- 250 g pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- bulion warzywny,
- 3 łyżeczki bazy do sosów,
- 2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Karpia wewnątrz natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć na blasze i polać 30 g gorącego tłuszczu. Zioła również ułożyć na blasze razem z karpiem, wlać wino i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 45 minut, od czasu do czasu polewając sosem.
Szalotki pokroić w krążki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić na cząstki, wypestkować. Pozostały tłuszcz roztopić, przesmażyć pokrojony w kostkę czosnek i szalotki. Dodać pomidory, razem przesmażyć, doprawić solą i pieprzem. Sos spod karpia przecedzić, ewentualnie uzupełnić bulionem. Dodać bazę do sosów i gotować 5 minut na słabym ogniu. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Podawać z podsmażonymi pomidorami. Sos serwować osobno.
Czas przygotowania: 90 minut

Dowiedz się więcej na temat: wino | karp | karpie | ryby | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje