Składniki na 4 porcje: - 450 g mrożonego szpinaku, - 5 łyżek masła lub margaryny, - 2 łyżki mąki, - 2 cebule, - 300 g selera, - por, - 100 ml białego wina, - 400 ml bulionu rybnego, - 2 łodyżki bazylii, - 6 gwiazdek anyżku, - 4 filety z sandacza, - sól, pieprz, - ząbek czosnku, - gałka muszkatołowa, - 2 łyżki sklarowanego masła, - 4 łyżki koniaku, - 5 łyżek śmietany Przygotowanie: Szpinak rozmrozić. Na zasmażkę: roztopić 3 łyżki tłuszczu, dodać mąkę, krótko przesmażyć, odstawić. 1 cebulę i selera pokroić w drobną kostkę, pora pokroić w plasterki. Łyżkę tłuszczu roztopić w rondelku i dusić warzywa przez 5 minut cały czas mieszając. Wlać bulion i białe wino. Dołożyć łodyżkę bazylii i anyżek. Gotować ok. 30 minut. Następnie płyn przecedzić i stopniowo wlewać do rondelka z zasmażką cały czas mieszając. Gotować przez ok 2-3 minuty. Sos doprawić solą i pieprzem. Dodać koniak i śmietanę. Pozostałą cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce tłuszczu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Dusić przez ok. 10 minut cały czas mieszając. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Rybę doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Roztopić masło i obsmażyć na nim rybę (10-12 minut, raz obrócić). Szpinak i rybę z sosem nakładać na talerze. Dekorować gwiazdkami anyżku i listkami bazylii. Czas przygotowania: 50 minut, Jedna porcja zawiera: 1760 kJ/420 kcal.