Cukinia po meksykańsku

Wspaniale komponują się z placuszkami kukurydzianymi lub ryżem ugotowanym na sypko.

Składniki:

Reklama

- 50 dkg młodej cukini,
- 1 czerwona papryka,
- 1 średnia cebula,
- 2 pomidory,
- 20 dkg kukurydzy konserwowej,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- czarny pieprz i sproszkowane chili do smaku.

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć. Obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Cukinię umyć i pokroić wraz z łupiną w cienkie plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Umytą paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. W rondlu rozgrzać masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić rozdrobnione warzywa. Chwilę poddusić. Doprawić solą, pieprzem i chili. Dusić dalej do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dodać osączoną z zalewy kukurydzę. Podawać z placuszkami kukurydzianymi lub ryżem ugotowanym na sypko.

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia meksykańska | potrawy wegetariańskie | cukinia

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje