Patelnia gruszkowa
Bardzo oryginalny sposób na gruszki.
Składniki:
- 400 g zielonej fasolki
- sól
- 5 gałązek cząbru
- 4 kiełbaski po ok. 100 g
- 2 pomidory
- 2 gruszki
- 1 łyżka sklarowanego masła
- 1/8 l bulionu
- kolorowy pieprz
- 150 g kwaśnej śmietankiPrzygotowanie:
Fasolkę pokroić i gotować w osolonym wrzątku wraz z 2 gałązkami cząbru przez 15 minut. Kiełbasę pokroić w plasterki, pomidory na kawałki. Gruszki pokroić w średniej grubości plastry. Fasolkę odcedzić. Na patelni rozgrzać sklarowane masło, przesmażyć kiełbasę. Dodać gruszki i pomidory. A następnie fasolkę, posiekany pozostały cząber i bulion. Gotować 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać ze śmietaną.