Soczewica po irlandzku

Z ciemnym piwem.


Reklama

Składniki:

  • 0,33 l ciemnego piwa (np. Guinness)
  • 500 g soczewicy
  • 400 g karkówki wieprzowej
  • pęczek włoszczyzny
  • 500 g ziemniaków
  • 6 debreczynek
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz, cukier
  • tymianek do dekoracji
Przygotowanie:

Do piwa dolać 330 ml wody, wsypać soczewicę i odstawić na 2 godziny. Karkówkę umieścić w dużym rondlu, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Dodać soczewicę i gotować ok 15 minut. Włoszczyznę obrać i pokroić (marchewkę i pora w plasterki, selera w kostkę) Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, kiełbaski w plasterki. Ziemniaki, tymianek, kiełbaski i marchewki, dodać do rondla i gotować dalsze 5 minut. Karkówkę wyjąć i lekko przestudzić. W tym czasie dodać selera i pora i gotować jeszcze 5-7 minut. Karkówkę pokroić  w kostkę i ponownie dodać do potrawy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać udekorowane tymiankiem.

 Czas przygotowania 60 minut

Jedna porcja zawiera 2100 kJ/502 kcal


Dowiedz się więcej na temat: soczewica | piwo | wieprzowina | Soczewica po irlandzku

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje