Befsztyki wołowe - gonia

Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, pieprz, sok z cytryny, 5 dag smalcu, 1 łyżka masła, 2 łyżki chrzanu.

Przygotowanie

Reklama

Mięso umyć, ewentualnie wykrajać żyły, osuszyć i pokroić w plastry (w poprzek włókien). Kawałki mięsa popieprzyć, pokropić sokiem z cytryny, pozostawić ułożone jedna na drugiej i przyciśnięte ;-) w chłodnym miejscu na około 1 godzinę. Następnie rozbić mięso tłuczkiem (zwilżonym wodą), uformować okrągłe befsztyki, usmażyć wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem. Zrumienić obustronnie, posolić i od razu podawać. Gotowe befsztyki ułożyć na półmisku, na każdym położyć odrobinę masła i trochę chrzanu. Można usmażyć oddzielnie plastry cebuli i dodać do usmażonych befsztyków;-) Oczywiście, jeśli ktoś lubi...

Smacznego :)

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: mięso | cytryny | wołowina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje