Biały barszcz - jo anna

Składniki: żeberka wieprzowe, kilka marchwi i pietruszek, cebula, kilka ząbków czosnku, liść bobkowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, sok z 1 cytryny, majeranek, śmietana, pory, łyżka mąki, ziemniaki, zielona pietruszka.

Przygotowanie

Reklama

W gar z kilkoma litrami zimnej wody włóż surowe, umyte żeberka wieprzowe, kilka marchwi, pietruszek, cebulę, kilka ząbków czosnku posiekanego nożem, liść bobkowy, kilka ziaren ziela angielskiego. Zagotuj. Zmniejsz gaz do minimum. Gotuj do miękkości mięsa. Zbierz szumowiny i wyrzuć.

Zagęść kilkoma łyżkami mąki rozbełtanej z zimną wodą, dodaj sól, zmielony świeżo pieprz, sok z 1 cytryny, majeranek, na końcu śmietanę i pokrajane w drobne paski pory. Podawaj z kartoflami ugotowanymi oddzielnie i zieloną pietruszką. Pycha.

Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę

Dowiedz się więcej na temat: pieprz | sól | sok | cytryny | liść | żeberka | zupa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje