Faszerowane i zapiekane jaja - Aneta

6-8 jajek w zależności od wielkości rodziny i ilości gości zaproszonych, kilka pieczarek, 2 cebule, 1 łyżeczka masła, 10 dag sera żółtego, 3 ząbki czosnku, 50 dag pomidorów, 1 łyżka oleju, szczypiorek, sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Reklama

Jajka ugotować na twardo, przekroić na połówki, wyjąć żółtka, oczyszczone pieczarki umyć, osączyć, z dużych zdjąć skórkę, posiekać, na patelni rozgrzać masło, poddusić jedną posiekaną cebulę, posiekać żółtka, zetrzeć ser, dodać do cebuli i pieczarek, przyprawić do smaku, napełnić połówki jajek, pomidory umyć, włożyć do wrzątku a potem do zimnej wody, zdjąć skórkę, pokroić, w rondelku rozgrzać olej, wrzucić drugą posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić, dodać cząstki pomidorów, przyprawić, gotować 8 min na słabym ogniu, zestawić, przestudzić, zmiksować, sos wlać do żaroodpornego naczynia, ułożyć połówki jajek, wstawić do rozgrzanego piekarnika, zapiekać 10 min, posypać zieleniną.

Życzę smacznego

Dowiedz się więcej na temat: jaja

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje