Karp w cebulowej galarecie - Alina

karp (ok.1,2 kg), włoszczyzna, 3 cebule, łyżka masła, 2 łyżki rodzynków, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, listek laurowy, cukier, sól, biały pieprz, łyżeczka wedety

Przygotowanie: 45 minut
Gotowanie: 65 minut
Dla 4 osób.

Reklama

Sposób przygotowania:
Rybę sprawić, opłukać, odciąć głowę, pokroić w dzwonka. Dzwonka lekko oprószyć solą. Wstawić do lodówki. Włoszczyznę obrać, pokroić. Razem z głową karpia zalać 3 szklankami wody. Dodać wegetę. Gotować 30 minut. Odcedzić.

Cebulę posiekać. Podsmażyć na maśle, zalać wywarem. Dodać pieprz w ziarnach, ziele angielskie i listek laurowy. Gotować 10 minut. Włożyć rybę. Gotować na bardzo małym ogniu 20-25 minut. Wyjąć. Ułożyć na półmisku. Cebulę odcedzić, przetrzeć. Połączyć z wywarem. Dodać rodzynki. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Wstawić na 15 minut do lodówki. Stygnącą galaretą zalać rybę.

Życzę smacznego

Dowiedz się więcej na temat: pieprz | ryby | karp | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje