Karp w sosie z ciemnego piwa

Nadesłane przez: Olan

Składniki:

- karp 1szt,
- marchew - 1szt,
- pietruszka - 1/2 szt,
- seler - 1/4 szt,
- por,
- pieprz - kilka ziaren,
- liść laurowy - 3 listki,
- ziele angielskie - kilka ziaren.
Na sos:
- ciemne piwo (typu Karmi),
- pierniki,
- rodzynki (sporo),
- sól, cukier,
- sok z cytryny - do smaku.

Przygotowanie:

Zagotować wodę z jarzynami i ziołami. Do gorącego wywaru włożyć rybę i gotować ok.30min. W międzyczasie (a najlepiej dzień wcześniej) przygotować sos. W zimnym ciemnym piwie rozpuścić pierniki (około 4 szt. katarzynek na 1/2 litra piwa) i zagotować. Dodać rodzynki uprzednio namoczone w wodzie i całość gotować na bardzo słabym ogniu. Na końcu doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny .Podać z makaronem typu muszelki.

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje