Kremowiec z owocami - stary wypróbowany przepis

Przepis nadesłany przez tu-apetito.

Jest to bardzo smaczny tort kremowy z owocami, oryginalny. Nie jest trudny w przygotowaniu, a najważniejszą zaletą tego ciasta jest to, że można go przyrządzać w lecie, gdy są świeże owoce, np truskawki, maliny, poziomki lub czarne jagody, a w zimie ananasy lub brzoskwinie z puszki.

Składniki:

- 1 1/2 kostki masła,
- 1 1/2 szklanki mleka,
- 25 dkg cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 10 dkg mąki,
- 3 żółtka,
- sok z 1/2 cytryny,
- kilka kropli zapachu np. rumowego, - 2 galaretki, (mogą być różne),
- biszkopty, lub moje ciasto z białek.

Przygotowanie:

Utrzeć 3 żółtka i powoli dodawać mąkę i ok. 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować i wlać roztarte żółtka, ciągle mieszając, ugotować tak, jak budyń. Krem musi być gęsty. Pozostawić do ostygnięcia, (można wstawić do zimnej wody).
Utrzeć masło z cukrem pudrem i ewentualnie waniliowym i do tego powoli dodawać ostygnięty krem i sok z cytryny, ciągle mieszając. Można, jak kto lubi, dodać kilka kropli zapachu rumowego.
Na dno dużej tortownicy ułożyć pokruszone biszkopty, lub upieczone wcześniej moje ciasto z białek. Zużywa się wtedy 3 niewykorzystane białka.
Na to położyć połowę masy, na to warstwę owoców, resztę masy, a na nią jeszcze raz warstwę owoców.
Wstawić do lodówki, żeby zastygło.
Zrobić 2 galaretki. Po ostudzeniu zalać krem 1 galaretką, wstawić do lodówki, a jak zastygnie drugą galaretką. Ładnie wyglądają różnokolorowe galaretki, np jedna w kolorze owoców, czerwona, żółta, pomarańczowa, a druga zielona - agrestowa.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje