Królewicz Kasi

Składniki: Ciasto z miodem - 3 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 15 dag margaryny lub masła, 2 jajka, 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka sody; Biszkopt - 5 jajek, 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Krem - litr mleka, 1,5 kostki masła, 30 dag cukru, 2 cukry waniliowe, 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej; Polewa - 1 mleczna czekolada, 3 łyżki mleka.

Ciasto z miodem

Reklama

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Każdą z części piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170C przez 15 min.

Biszkopt

Zagnieść ciasto i piec na papierze do pieczania.

Krem

Z litra mleka część odlać do garnka i rozmieszać w nim cukier waniliowy i obie mąkę. Resztę mleka wlać do większego garnka i wsypać cukier. Jak się zacznie gotować wlać te rozmieszaną mąkę i trzymać tak długo na ogniu aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wrzucić masło do mieszając tak długo, aż się rozpuści.

Ciasto trzeba przekładać jeszcze gorącym kremem.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: biszkopt | krem | ciasto | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje