Kruszaniec

Przepis nadesłała Joanna Janiak.

Składniki:

- 1 kostka margaryny,
- 5 jaj (białko osobno),
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- mąki tyle żeby się ciasto do rąk nie kleiło,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- owoc

Przygotowanie:

Jaja ucieramy z cukrem i margaryną, dodajemy proszek i mąkę i najlepiej rękoma wyrabiamy ciasto. Tak wyrobione ciasto dzielimy na trzy części i wkładamy je na co najmniej 2 godziny do zamrażalnika. Po wyjęciu ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do blachy. Najpierw ciasto białe, potem to z kakaem. Na to wkładamy owoc i przykrywamy pianą ubitą z białek na sztywno z 1 szklanką cukru, a na koniec na pianę ścieramy ostatnią białą część ciasta i tak wkładamy do piekarnika 170 stopni na około 40 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Dowiedz się więcej na temat: ciasto

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje