Kurczak grejpfrutowy - Monika

Spory kurczak, 3 grejpfruty, duży strąk czerwonej mięsistej papryki, duża cebula, 5 - 6 ząbków czosnku, 3 łyżki oleju, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, pieprz, sól.

Wycisnąć sok z grejpfrutów, cebulę pokroić w plasterki, paprykę w paski, czosnek obrać. Kurczaka podzielić na ćwiartki, ułożyć w rondlu, zalać sokiem, przykryć, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć, osączyć, natrzeć solą, pieprzem i połową czosnku przeciśniętego przez praskę, zostawić na pół godziny, po czym obsmażyć za wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, dodać cebulę, papryką oraz posiekane ząbki czosnku. Wlać grejpfrutową marynatę i dusić do miękkości. Pod koniec dodać zieloną pietruszkę. Podawać z ziemniakami puree lub ryżem i sałatą.

Dowiedz się więcej na temat: pieprz | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje