Mazurski bigos - Krystyna

pierś z kurczaka, kapusta biała, pieczarki, sos sojowo-grzybowy, przyprawy do smaku, oliwa z oliwek, ryż (gramatura składników uzależniona jest od ilości osób spożywających finalnie tą potrawę)

Wykonanie:

Reklama

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i podsmażany na oliwie na złoty kolor. Zdejmujemy z tłuszczu i przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażamy kapustę drobno pokrojoną. Smażymy na wolnym ogniu aż kapusta stanie się miękka. Następnie przekładamy ją do garnka z kawałkami piersi. W międzyczasie można pokroić na plasterki pieczarki (oczywiście wcześniej umyte i obrane) i na patelni podsmażamy - też aż zmiękną. Wszystkie składniki mieszamy w garnku i doprawiamy. Najistotniejszym elementem jest sos sojowo-grzybowy, gdyż nadaje potrawie smaku i barwy. Całość jeszcze dusimy na lekkim ogniu tak aby składniki się zgryzły. W oddzielnym garnku gotujemy ryż według przepisu. Bigos można podać zmieszany z ryżem lub nie. W obu przypadkach potrawa wygląda atrakcyjnie. Wszystko to przyrządza się bardzo szybko a smakuje rewelacyjnie.

Dal czterech osób zawsze kupuję:

0,5 kg piersi z kurczaka

1 średnią główkę kapusty

0,5 kg pieczarek

0,5 kg ryżu

oczywiście przyprawy według gustu i smaku

Dowiedz się więcej na temat: oliwa | S.O.S. | przyprawy | kapusta | pieczarki | bigos

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje