Omlet słodki - przysłała Mieczysława

4 jajka; 2 żółtka; 4 łyżki cukru; 4 łyżeczki mąki; 4 łyżki śmietany lub mleka; 2 łyżki masła; 2 łyżki konfitury; 2 łyżeczki cukru pudru; szczypta soli; 2 łyżeczki syropu

Przyrządzanie

Reklama

Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać ze śmietaną i solą. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do żółtek, oprószyć mąką i wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, masę jajeczną podzielić na dwie części, wylać na patelnię i smażyć z jednej i drugiej strony na niezbyt dużym ogniu, żeby się nie przypaliła od spodu. Złożyć w pół, zsunąć na półmisek. Polać syropem, przybrać konfiturą lub obsypać cukrem pudrem.

W podobny sposób, najlepiej na drugiej patelni, smażyć jednocześnie drugi omlet

Dowiedz się więcej na temat: omlet

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje