Pascha z czekoladą - Anna

1 kg tłustego sera twarogowego, 20 dag masła, 30 dag cukru pudru, 8 żółtek ugotowanych na twardo, 15 dag startej gorzkiej czekolady, po 5 dag rodzynek, łuskanych orzechów laskowych i kandyzowanej skórki pomarańczowej; na polewę: 10 dag masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki winiaku

Wykonanie:

Reklama

Ser i żółtka dwukrotnie zemleć w maszynce do mielenia. Masło utrzeć z cukrem na pianę w misce robota kuchennego. Stopniowo odoawać zmielony ser, ucierając na gładką masę.

Rodzynki sparzyć i osączyć. Orzechy i skórkę pomarańczową posiekać w malakserze. Część bakalii odłożyć do przybrania. Pozostałe bakalie i czekoladę dodać do masy serowej i wymieszać. Masę przełożyć do wysłanej gaża specjalnej formy z dziurkami lub zawinąć w ściereczkę, obciążyć deską kuchenną i wstawić do lodówki na 12 godz.

Przygotować polewę:

W garnuszku roztopić masło, dodać cukier puder, kakao i starannie wymieszać. Po przestudzeniu połączyć z winiakiem.

Paschę wyjąćz lodówki, psmarować polewą i przybrać odłożonymi bakaliami.

S M A C Z N E G O ! ! !

Dowiedz się więcej na temat: kakao

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje