Placuszki dyniowo-marchewkowe - Anna
5 ziemniaków, połowa małej dyni, 1 duża marchewka, 1 cebula, 3 jajka, 3 łyżki mąki zwykłej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, ulubione zioła do smaku, sól, pieprz
Wykonanie:
Obrane warzywa ścieramy na tarce z grubymi lub średnimi otworami.
Ubijamy jajka i delikatnie łączymy z mąką.
W dużym naczyniu mieszamy obie masy i przyprawiamy do smaku.
Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju, aż osiągną piękny złoto-pomarańczowy kolor i układamy na pergaminie, który wchłonie zbędny tłuszcz.
Teraz mamy pełny wybór dodatków, które zamienią nasze placuszki w małe arcydzieła;)
Jogurt naturalny mieszamy z kwaśną śmietana lub jeśli ktoś woli, z majonezem i ozdabiamy placki, talerz można przybrać kawałkami marchewki lub dyni.
Układamy placki na blasze, posypujemy drobno startym żółtym serem, słodką papryką i oregano. W piekarniku pieczemy około 5 minut, aż ser zacznie się topić.
Placki można podawać z duszonymi warzywami.
Życzę Smacznego i Wesołych Świąt !!!