Placuszki dyniowo-marchewkowe - Anna

5 ziemniaków, połowa małej dyni, 1 duża marchewka, 1 cebula, 3 jajka, 3 łyżki mąki zwykłej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, ulubione zioła do smaku, sól, pieprz

Wykonanie:

Reklama

Obrane warzywa ścieramy na tarce z grubymi lub średnimi otworami.

Ubijamy jajka i delikatnie łączymy z mąką.

W dużym naczyniu mieszamy obie masy i przyprawiamy do smaku.

Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju, aż osiągną piękny złoto-pomarańczowy kolor i układamy na pergaminie, który wchłonie zbędny tłuszcz.

Teraz mamy pełny wybór dodatków, które zamienią nasze placuszki w małe arcydzieła;)

Jogurt naturalny mieszamy z kwaśną śmietana lub jeśli ktoś woli, z majonezem i ozdabiamy placki, talerz można przybrać kawałkami marchewki lub dyni.

Układamy placki na blasze, posypujemy drobno startym żółtym serem, słodką papryką i oregano. W piekarniku pieczemy około 5 minut, aż ser zacznie się topić.

Placki można podawać z duszonymi warzywami.

Życzę Smacznego i Wesołych Świąt !!!

Dowiedz się więcej na temat: jaja

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje