Racuchy wigilijne

Nadesłał Piotr.

Składniki:

1) 50 dag. mąki pszennej (3 szklanki),
2) 6 dag. margaryny (1/4 kostki),
3) 3 dag. drożdży,
4) 4 łyżeczki cukru pudru (40g.),
5) szklanka mleka (250g.),
6 )3 duże żółtka,
7) 2 i ½ łyżki spirytusu,
8) 1 łyżeczka od herbaty zapachu rumowego,
9) 4 łyżki soku z cytryny( 2 duże cytryny)

Przygotowanie:

1) Przesiewamy mąkę.
2) Przygotowujemy rozczyn: W misce rozgniatamy 3 dag. drożdży z cukrem pudrem gdy drożdże staną się płynne, dodajemy 2 czubate łyżki mąki, dobrze mieszamy łyżką, by nie było grudek, następnie, dodajemy 2 łyżki mleka i ostrożnie mieszamy i odstawiamy do wzrostu w ciepłe miejsce.
3) Topimy masło i podgrzewamy mleko.
4) Ucieramy 3 żółtka z 3 łyżeczkami cukru pudru.
5) Mieszamy wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, mąkę, ciepłe mleko, cukier puder, dodajemy sok z cytryny oraz zapach rumowy.
6)Wyrabiamy ciasto ręcznie, dodając po trochu ciepłe, stopione masło. Wyrabiamy długo, aż ciasto przestanie się kleić do dna naczynia.
7) Dodajemy 2 i ½ łyżki spirytusu i jeszcze trochę wyrabiamy. Formujemy kulę i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na 30 minut do wzrostu pod przykryciem.
8) Łyżką zamoczoną w gorącym oleju nabieramy ciasto i wkładamy na rozgrzany tłuszcz (podobnie, jak kluski „kładzione”).
9) Smażymy na gorącym oleju na małym gazie na złoto-rumiany kolor (ok.20min.)
10) Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
11) Racuchy są najsmaczniejsze tuż po upieczeniu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas