Rolada drobiowa z krokiecikami ziemniaczanymi

Przepis nadesłała pchelka79.

Składniki:

Reklama

- 500 g piersi drobiowych,
- 4 plastry sera żółtego,
- 500 g ziemniaków,
- 30 g sera żółtego startego,
- 1/4 szklanki śmietany,
- 1 łyżeczka mała,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1/4 szklanki wody,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki,
- sól, pieprz, papryka słodka natka pietruszki, gałka muszkatołowa, curry, sok z cytryny,

Przygotowanie:

Piersi przecinamy wzdłuż (nie do końca) rozkładamy i rozbijamy delikatnie. Przyprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką, curry i wkładamy na chwilę do lodówki. Po wyjęciu, na piersiach rozkładamy plastry sera, posypujemy częścią posiekanej natki pietruszki, rolujemy i związujemy sznurkiem. Obsmażamy na patelni, a następnie pieczemy w piekarniku ok 15 min. Po upieczeniu roladę zdejmujemy z patelni, do powstałego tłuszczu dodajemy masło, wlewamy śmietanę i wodę z mąką ziemniaczaną, doprawiamy i dodajemy resztę natki pietruszki, grzejemy aż sos zgęstnieje. Obrane ziemniaki gotujemy, ubijamy, od stawiamy do ostygnięcia. Dodajemy do nich starty ser, jajko, 2 łyżki mąki, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką, mieszamy, z masy formujemy małe krokieciki obtaczamy w reszcie mąki i obsmażamy na złoty kolor. Roladę kroimy i podajemy z krokietami i sosem.

Dowiedz się więcej na temat: plastry | rolada | drób

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje