Sushi ze świeżym tuńczykiem i ogórkiem

Nadesłane przez Gastrosfera.

Składniki:

- glony do sushi (nori),
- ryż do sushi,
- świeży filet z tuńczyka,
- ogórek świeży,
- ocet ryżowy,
- sól, cukier do smaku,
- wasabi w paście,
- sos sojowy

Reklama

Wykonanie:

Ryż do sushi parokrotnie wypłukać w wodzie, do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie w proporcjach 1:1 (woda, ryż) ugotować ryż do miękkości często mieszając. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę wody. Powstanie lepka masa ryżowa, którą trzeba wystudzić i doprawić do smaku solą, octem ryżowym i odrobiną cukru. Na macie do rolowania położyć glony (jeden arkusz) następnie mniej więcej na jednej trzeciej ułożyć warstwę ryżu (ok. 1cm) a w środek ryżu pasek tuńczyka i świeżego ogórka. Posługując się matą uformować rulonik i pokroić go na jednokęsowe kawałki. Małą ilość wasabi dokładnie wymieszać z sosem sojowym( ok. ½ łyżeczki wasabi i 50ml. sosu sojowego). Maczać porcje sushi w powstałym sosie używając pałeczek bądź rączek.
Smacznego!

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje