Zupa rybna z dorsza

Nadesłał Tomasz Zalewski.

Składniki:

- 1 dorsz (ok 1kg),
- warzywa: marchew, pietruszka, seler,por, cebula, koncentrat pomidorowy,
- przyprawy: sól, pieprz, świeży czosnek, majeranek, papryka ostra

Przygotowanie:

Głowę dorsza odciąć od tuszki, umyć i z głowy wykroić skrzela oraz usunąć oczy i na wolnym ugotować wywar wraz z drobno pokrojoną marchwią, pietruszką i selerem. Gdy wywar jest gotowy, wyciągnąć z niego głowę, dodać koncentrat pomidorowy oraz zrumienioną na maśle drobno posiekaną cebulę i por oraz czosnek, gotować tak długo aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku. Zupa najlepiej smakuje, gdy jest zrobiona na ostro. Z tuszki dorsza wykroić filety usuwając skórę i ości. Filety pokroić w grubą kostkę i dodać do wywaru gotując jeszcze 2-3 minuty, nie dłużej, aby ryba się nie rozpadła. Smacznego.

Dowiedz się więcej na temat: zupa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje