Żur wielkanocny - Agnieszka

3-4 łyżki razowej mąki żytniej, 2 kromki wiejskiego chleba, 5 ząbków czosnku, 10-15 dag wędzonego boczku, 3/4 szklanki śmietany, 1 łyżka maki pszennej, 1 pęczek włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, sól, ziele angielskie,listek laurowy, 20dag białej kiełbasy

Wykonanie:

Reklama

Zrobić zakwas z mąki żytniej,chleba,połowy posiekanego czosnku i ciepłej wody.Odstawić na 2-3 dni.

Boczek i warzywa ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim.Dodać 3/4 litra zakwasu doprawić czosnkiem utartym z solą.

Żur zagęścić śmietaną i mąką.Dodać kiełbasę gotować 10 minut.

Dowiedz się więcej na temat: maki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje