Zupa-krem z rzeżuchy
Wiosenna zupa.
- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
- szklanka rzeżuchy,
- 4 duże ziemniaki,
- 3 łyżki śmietany 22 proc.,
- 1/2 łyżki masła,
- sól,
- 2 jajka
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę zalać 1,5 szklanki wrzątku. Dodać masło, ugotować. Pod koniec gotowania wymieszać z rzeżuchą (2 łyżki rzeżuchy odłożyć do dekoracji).
2. Całość zmiksować, rozprowadzić bulionem. Zupę ponownie zagotować. Zaprawić śmietaną. Posolić.
3. Jajka włożyć do wrzątku, ugotować na twardo (około 9-10 minut). Wyjąć, przelać zimną wodą. Ostudzić, obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę.
4. Gotową zupę rozlać do ogrzanych bulionówek. Wokół brzegu zupy wysypać wianuszek z posiekanego jajka, środek udekorować odłożoną rzeżuchą. Natychmiast podawać.
Czas przygotowania: 30 minut
1 porcja: 230 kcal