Zupa marchewkowo-imbirowa

Z sezamowym kurczakiem.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 800 g marchewki
  • sól
  • 1 cebula
  • 80 g świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • kopiata łyżeczka curry
  • 1 l. bulionu warzywnego
  •  3 łodyżki kolendry
  • 2 filety z kurczaka 9po ok. 125 g)
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • 3 łyżki sezamu
  • 150 g creme fraiche Marchewki obrać, jedną pokroić w drobną kostkę. I gotować 5 minut w małej ilości osolonej wody. Pozostałe marchewki pokroić na duże kawałki, cebulę, imbir i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Masło roztopić w rondelku, przesmażyć czosnek i cebulę, oprószyć curry. Dodać kawałki marchewki, chwilę smażyć. Wlać bulion i gotować 15 minut. Z kolendry oberwać listki. Mięso pokroić wzdłuż na cienkie paski i nadziać na patyczki do szaszłyków, formując w "wężyk". Smażyć na rozgrzanym oleju przez 6-7 minut. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w sezamie.

Zupę zmiksować, dodać creme fraiche i kostki marchewki. Doprawić solą i pieprzem. Posypać listkami kolendry i curry. Podawać z sezamowym kurczakiem.

Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas