Zupa marchewkowo-imbirowa
Z sezamowym kurczakiem.
- 800 g marchewki
- sól
- 1 cebula
- 80 g świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- kopiata łyżeczka curry
- 1 l. bulionu warzywnego
- 3 łodyżki kolendry
- 2 filety z kurczaka 9po ok. 125 g)
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- 3 łyżki sezamu
- 150 g creme fraiche Marchewki obrać, jedną pokroić w drobną kostkę. I gotować 5 minut w małej ilości osolonej wody. Pozostałe marchewki pokroić na duże kawałki, cebulę, imbir i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Masło roztopić w rondelku, przesmażyć czosnek i cebulę, oprószyć curry. Dodać kawałki marchewki, chwilę smażyć. Wlać bulion i gotować 15 minut. Z kolendry oberwać listki. Mięso pokroić wzdłuż na cienkie paski i nadziać na patyczki do szaszłyków, formując w "wężyk". Smażyć na rozgrzanym oleju przez 6-7 minut. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w sezamie.
Zupę zmiksować, dodać creme fraiche i kostki marchewki. Doprawić solą i pieprzem. Posypać listkami kolendry i curry. Podawać z sezamowym kurczakiem.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal